Szintlépés: az Egyesült Államok nyíltan megfenyegette Magyarországot

2024. május 10. 10:08

A durva kritikák után már figyelmeztetés is érkezett a tengerentúlról, amiért Magyarország és Szerbia tovább javította kapcsolatait Kínával.

2024. május 10. 10:08
U.S. President Biden visits San Francisco Bay Area

Nyitókép: AFP/Tayfun Coskun

Orbán Viktor kiszolgálja Hszi Csin-ping kínai elnök azon törekvését, hogy aláássa az amerikai hatalmat, értékeket és jólétet – állítja a Washington Examiner oldalán megjelent véleménycikk. Tom Rogan szerint a hatalmi dinamika nagyon egyoldalú, a „nem túl erős” magyar miniszterelnök mindent alárendel a kínai vezető akaratának. Nem ő egyébként az első Rogan a lapnál, aki durva kritikákkal támadta meg Magyarországot.

A szerző szerint Magyarország feláldozza a szuverenitását a kommunista aranyért, és kritizálta Orbán Viktort, amiért nem gyakorolt nyomást a kínai elnökre az orosz-ukrán háború békés lezárásának érdekében.

Hozzáteszi:

a magyar kormányfő országának demokratikus vezetője, minden joga megvan ahhoz, hogy olyan külpolitikát folytasson, ami neki tetszik, de semmiképpen sem Amerika szövetségese.

Nem volt ilyen „elnéző" a magyar-szerb-kínai kapcsolattal Gabriel Escobar, az Egyesült Államok leköszönő nyugat-balkáni megbízottja, aki úgy véli, a Nyugattal fennálló feszültségek fokozása érdekében időzítették mostanra Hszi Csin-ping érkezését, és nem is olyan félreérthető üzenetet küldött.

Figyelmeztetjük minden partnerünket, hogy legyenek tisztában Kína európai napirendjével

– jelentette ki az Euractiv tudósítása alapján.

Természetesen a magyar kormánynak minden létező alkalommal odaszólni kívánó budapesti nagykövet, David Pressman is elmondta a véleményét, szerinte Magyarország kevéssé törődik saját, illetve szövetségesei biztonságával.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 293 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­­g­a­­­z­­­i n­i­­­m­­­f­­o­­m­­á­­n­­i­­á­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
luisbathhelena
2024. május 15. 16:38
Amúgy Tom Rogan nevét először Ton Rogannak azaz Rogán Tóninak olvastam :))
luisbathhelena
2024. május 15. 16:35
Önellentmondásos baromságok halmaza. A "nem túl erős" OV mégis milyen nyomást tud gyakorolni Kínára? Nem rendel a Temuról? Nem probléma ha az US a saját érdekeit védi, de hagyjuk már az álszent rizsát...
Bastyaelvtars
2024. május 12. 06:21
K4t1nk4 Hagyjad már ezt a szuverenitast. Teljesen bele vagytok már gajdulva. Észak Korea q világ legszuverenebb országa és mire megy vele? Meg milyen áron? Nincs még egy ilyen beteg ország és beteg hatalom aki ennyiszer emlegetné ezt a propaganda szintjére züllesztett szót. Egy ország érdekei közt nyilván ez is lényeges, de nem csak ez van basszátok meg. Emellett még ott van 4-5 másik politikai szempont a nagykönyv szerint, csak azokról egy kurva szó nem esik. Orbán a kínai elnök zsebéből kikukucskalva obegatja az EU nak hogy mimagyarok, szuverén. Miközben akkor terjesztik be a 2025ös ktg.vetést ha meglesznek az amerikai választások:)) Erre hivatkozik a führer! Ezért nincs magyar ktg.vetés?:)) Ez ám a kibaszottul szuverén! Mi köze az amerikai elnöknek ahhoz, hogy mennyi pénzt költünk a korhazainkra??? Szuverén faszom....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!